Redningsvesten…
Redningsveste
Desværre er der jo ikke noget krav om, at man skal anvende sin redningsvest under sejladsen. Til gengæld er det et lovkrav, at der skal forefindes passende veste til alle ombord, når skibet ikke ligger i havn. Personligt syntes jeg det er en tåbelig regel, at man ikke skal have sin redningsvest på, når man sejler. Du vil aldrig møde mig på havet uden vest, uanset hvor varmt, stille og ”fladt”
vandet er. Når man nu ikke nødvendigvis skal benytte vesten under sejlads, hvor ligger den så? Typisk så tror jeg den ligger i kistebænken, mellem fugtige fortøjningsliner, eller ude i forskibet i skabet eller på hylden i BB side. Og så kommer spørgsmålet: ”Hvornår har du sidst undersøgt din
redningsvest?” Pause……. Så er tiden måske inde nu til at få det gjort? Og hvordan gør man så? Jeg ved godt der findes mængder af litteratur på ”nettet” om emnet, men her mit tip til at få det gjort.
Faste veste og svømmeveste…
Check stoffet for mørhed, ved at klemme, vride og trække i det. Check lynlåsen, at den ikke sidder fast. Plastik kan sagtens ”korrodere”, så de er umulige at operere. Check at skridtremmen sidder på plads. Check også vestens bæreevne. Børn og specielt familiens ”Guldklumper” børnebørnene har den fantastiske evne, at de vokser, næsten uden vi lægger mærke til det.
Selvoppustelige veste…
Der er ingen krav om test eller kontrol hyppighed af oppustelige veste i fritidsfartøjer, og derfor kan du sagtens selv foretage kontrollen. Ældre veste har en Co2 patron, en løs salttablet og en lille grøn plastiksplit. Splitten indikerer om vesten har været udløst. Nyere veste har en Co2 patron og en udløser-mekanisme med en udløbsdato på. Den har også en indikator. Grøn for OK, og har vesten været udløst, er den blevet rød. Er udløbsdagen overskredet, skal/bør mekanismen udskiftes.
Eftersynet
Læg vesten på et bord. Åbn den ved at trække velkroen eller i lynlåsen. Vær særlig opmærksom på hvordan ”lungen” er foldet. Tag eventuelt billeder undervejs. Skru Co2 patronen ud, og se at der ikke er hul i bunden af patronen. På patronen er graveret en totalvægt. Typisk et tal mellem 140 og 170 gram. Man kan udmærket benytte en elektronisk køkkenvægt til kontrol. Vægten må ikke være mere end 2 gr. under det påtrykte. Nu skal du puste lungen op til den er fast. Og lungen tager ikke skade af din udåndingsluft. Nu skal vesten ligge mellem 16 og 24 timer, og den må ikke tabe tryk. Så skal den kasseres. Er den ok, så lukkes luften ud igen. Benyt hætten på slangen til formålet. Så foldes lungen som den lå, og Co2 patronen skrues i. Husk at stramme den. Luk vesten og check at skridtselen er ok. Så skrives checkdatoen på ”historik” slippen i vesten, eller på sedlen du har i logbogen.